Blinddruk en blindpreeg

voegen een tastbare dimensie toe aan woorden en beelden, waardoor ze niet alleen gezien, maar ook gevoeld worden.

Wat is Reliëfdruk

  • Reliefdruk is een algemene term die wordt gebruikt voor verschillende druktechnieken waarbij een afbeelding of tekst in reliëf op papier wordt gemaakt. Dit omvat technieken zoals blinddruk en blindpreeg, ook wel bekend als embossing en debossing.

  • Blinddruk: Bij blinddruk wordt een afbeelding of tekst in reliëf op papier gemaakt. Dit betekent dat de afbeelding of tekst in het papier wordt gedrukt, waardoor het voelbaar is doordat het papier op die plek lager ligt dan de rest van het oppervlak.

  • Blindpreeg: Bij blindpreeg wordt ook een afbeelding of tekst in reliëf gemaakt, maar dit keer ligt het juist hoger op het papier. Hier wordt het papier omhoog gedrukt, waardoor de afbeelding of tekst voelbaar boven het oppervlak uitsteekt.

Deze reliefdruktechnieken zorgen voor een tastbare en visueel aantrekkelijke textuur, waardoor het drukwerk een luxe uitstraling krijgt.

Naast de traditionele blinddruk en blindpreeg, is reliëfdruk ook beschikbaar in de vorm van Foliepreeg. Bij deze techniek wordt een contravorm of patrijs gebruikt om het papier in een matrijs te drukken, waarbij folie wordt toegevoegd om een verhoogd beeld te creëren. Foliepreeg kan in één drukgang worden uitgevoerd voor grotere oplages, of in twee afzonderlijke drukgangen waarbij in de eerste drukgang de folie wordt aangebracht en in de tweede drukgang de preeg tot stand komt. Deze veelzijdige techniek biedt een elegant en opvallend reliëfeffect, waardoor drukwerk een luxe uitstraling krijgt die de aandacht trekt en de zintuigen prikkelt

FOLIEPREEG

Kenmerken

Blinddruk | ook bekend als Debossing, vereist papier met een minimale dikte en is geschikt voor gedetailleerde ontwerpen. Deze techniek gebruikt slechts één drukstempel.

Pregen | of Embossing, kan worden toegepast op zowel dun papier als op dik karton. Aangezien er twee stempels nodig zijn waar het papier tussen komt, is het reliëf zichtbaar aan beide zijden. Hoewel embossing minder gedetailleerde ontwerpen mogelijk maakt dan blinddruk, biedt het veelzijdigheid en visuele impact.

Daarnaast is het mogelijk om te blindpregen en dit te cacheren met extra papier of karton, waardoor het reliëf ook aan één zijde zichtbaar wordt.

Reliëfdruk biedt een overvloed aan mogelijkheden wanneer het wordt gecombineerd met andere druktechnieken, waardoor unieke en creatieve combinaties ontstaan. Dankzij de veelzijdigheid van offsetdruk, letterpress en foliedruk, waarbij we tot 1 mm karton kunnen bedrukken, zijn de mogelijkheden voor reliëfdruk eigenlijk eindeloos.

Het samenvoegen van reliëfdruk, zoals preeg en foliedruk, met digitaal gedrukt drukwerk opent nieuwe deuren voor het creëren van opvallende en onderscheidende ontwerpen. Door de flexibiliteit van digitale drukprocessen te benutten, kunnen reliëfaccenten worden toegevoegd aan gepersonaliseerde en kleinschalige projecten, waardoor zelfs de meest gedurfde creatieve visies tot leven komen. De mogelijkheid om reliëfdruk te combineren met verschillende druktechnieken opent een wereld aan artistieke expressie en maakt het mogelijk om unieke, op maat gemaakte drukwerken te creëren die de aandacht trekken en een blijvende indruk achterlaten.

Reliefdruk samples

Vaktechnische termen kunnen lastig te begrijpen zijn. wij hebben voor blinddruk en preeg samples klaar liggen wat voor iedereen duidelijk te begrijpen is. En wat duidelijk het verschil laat zien tussen blindrukken en (blind)pregen.

 

Secured By miniOrange