CO2 NEUTRALE DRUKKERIJ

Wij zetten ons actief in voor een betere leefomgeving. In het kader van duurzaamheid hebben we de overstap gemaakt naar een gasloze energievoorziening en wekken we onze eigen elektriciteit op met behulp van zonnepanelen.

Het is een uitdagende realiteit dat de productie van drukwerk nooit geheel CO2-neutraal kan zijn, aangezien de vervaardiging van papier en andere grondstoffen onvermijdelijk CO2-uitstoot met zich meebrengt. Echter, we zijn toegewijd aan het minimaliseren van onze ecologische voetafdruk door kritisch naar ons productieproces te kijken. We hebben niet alleen gekozen voor energieneutrale productiemethoden en volledig afscheid genomen van gas, maar we hebben ook elk aspect van onze productie grondig geanalyseerd en gedocumenteerd.

Milieu maatregelen

Energiebesparing – er wordt bedrijfsbreed veel aandacht besteed aan energiebesparing, zowel voor wat betreft apparatuur als bewust gebruik.
Groene stroom – 36 geplaatste zonnenpanelen zorgen voor voldoende stroom zodat wij 0 op de meter scoren
Inkt – onze standaard inkten zijn milieuvriendelijk en worden geproduceerd op plantaardige basis. Tevens zijn deze inkten vrij van oplosmiddelen.
Papierinkoop – wij streven naar de inkoop van CO2 neutraal papier.
FSC – wij kopen alleen FSC gekeurd papier en karton in. Dit betekent dat klanten er zeker van zijn dat drukwerk altijd FSC verantwoord is

Inschiet – door het stroomlijnen van de processen is er minder ‘wasted’ en besparen we fors op het afval (papier inschiet).
Papierafval scheiden – ons papierafval wordt afgevoerd en bij de verwerker gescheiden naar bedrukt en blanco papier, waarna het weer kan worden verwerkt tot nieuw papier.

Afval scheiden hiermee sparen we niet alleen het milieu. Wij besparen ook in afvalkosten! In ons afval bevinden zich veel grondstoffen die een tweede leven kunnen krijgen, daarom bieden wij ons afval zoveel mogelijk gescheiden aan onze gecertificeerde afvalverwerkers. Hierdoor zijn minder nieuwe grondstoffen nodig, wat een positief effect heeft op het milieu.

Alcoholreductie – wij hebben het percentage alcohol de afgelopen jaren sterk gereduceerd naar zelfs  0% alcohol in ons vochtwater; op deze wijze komen er minder vluchtige stoffen in het milieu terecht hierdoor zorgen wij voor gunstige arbeidsomstandigheden voor onze medewerkers.

Printen – voor kleine oplagen beschikken we over printers die een drukkwaliteit leveren die vergelijkbaar is met offsetdrukwerk, zodat we kleine opdrachten niet meer hoeven te drukken. Dit bespaart veel papier, platen en overige zaken.

Offsetplaten produceren zonder ontwikkelaar en fixeer – bij de ontwikkeling van onze offsetplaten is duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt. De belangrijkste verandering in ons proces is dat deze nieuwe offsetplaat gespoeld wordt, waar voorheen ontwikkelaar en fixeer gebruikt werden, dus minder gebruik van chemicaliën en ook minder afval hiervan. Ook is er een forse besparing behaald door een gesloten spoelsysteem.

Oplosmiddelen – al onze wasmiddelen vallen in de klasse 3, dit zijn oplosmiddelen met een vlampunt van 55-100°C. Met deze wasmiddelen zorgen wij voor goede arbeidsomstandigheden voor onze drukpersmedewerkers. Tevens bieden wij ons afgedankt oplosmiddel aan bij een gecertificeerde afvalverwerker, die dit opnieuw verwerkt tot een ander soort oplosmiddel

Transport – ons transport is onder gebracht bij 1 transporteur, dit heeft als voordeel dat wij ons transport kunnen clusteren. Met als gevolg dat er minder vervoer nodig is om alles te bezorgen, er worden geen onnodige kilometers gereden.

Investeringen – al onze investeringen worden getoetst op duurzaamheid, milieu belasting en energieverbruik.

Secured By miniOrange