Oud Hollands

De fluistering van het verleden in elke vezel, waar ambacht en elegantie samenkomen in een tijdloze dans van textuur en tint

Oud Hollands papier, met zijn kenmerkende tactiele elegantie, is een stille getuige van de Nederlandse meesterschap | een erfenis van de windmolens en weidse wateren, doordrenkt van de Gouden Eeuw, waarin het diende als het canvas voor handelaren, kunstenaars en geleerden, en zo de rijke inkt van de Nederlandse geschiedenis absorbeerde

Oud Hollands Papier: Een Tijdloze Klassieker

Wat is Oud Hollands Papier?

Oud Hollands papier is een traditionele papiersoort die bekendstaat om zijn klassieke en tijdloze uitstraling. Het is een ongestreken papiersoort met een kenmerkende, licht geribbelde structuur, wat het een authentieke, handgemaakte indruk geeft.

De Kenmerken van Oud Hollands Papier

 • Textuur: De oppervlakte van Oud Hollands papier is herkenbaar aan de subtiele viltmarkeringen die het een tactiele en visueel aantrekkelijke textuur geven.
 • Kleur: Hoewel traditioneel Oud Hollands papier een warme, ivoorachtige tint heeft, is het tegenwoordig ook beschikbaar in verschillende kleuren.
 • Kwaliteit: Het papier staat bekend om zijn hoge kwaliteitsniveau en duurzaamheid, waardoor het geschikt is voor speciale gelegenheden en projecten die een lange levensduur vereisen.

Toepassingen van Oud Hollands Papier

 • Drukwerk: Vanwege de elegante uitstraling en het gevoel van kwaliteit wordt Oud Hollands papier vaak gebruikt voor trouwkaarten, geboortekaartjes, diploma’s en uitnodigingen.
 • Kunstprojecten: Kunstenaars kiezen vaak voor Oud Hollands papier voor aquarellen, lithografieën en andere kunstvormen vanwege de textuur en het absorberend vermogen.
 • Correspondentie: Het papier is ook populair voor persoonlijke en zakelijke correspondentie, zoals briefpapier en visitekaartjes, waarbij een indruk van distinctie gewenst is.

Druktechnieken

 • Compatibiliteit: Oud Hollands papier leent zich goed voor verschillende druktechnieken, waaronder letterpress, foliedruk, blinddruk en digitale druk.
 • Inktabsorptie: Door de open structuur van het papier wordt inkt goed geabsorbeerd, wat zorgt voor rijke en diepe kleuren.

Oud Hollands papier is een prachtige keuze voor diegenen die waarde hechten aan ambachtelijkheid en een klassieke uitstraling. Het is een papiersoort die met zijn specifieke kenmerken een sterk gevoel van nostalgie en vakmanschap oproept.

Oud Hollands Papier en de Nederlandse Geschiedenis

De Historische Betekenis van Oud Hollands Papier

Oud Hollands papier is diep verweven met de rijke geschiedenis van Nederland, met name tijdens de Gouden Eeuw, toen Nederland voorop liep in handel, wetenschap, militaire macht en kunsten. Gedurende deze bloeiperiode, in de 17e eeuw, kende ook de papierindustrie een hoogtepunt.

 • Cultureel Erfgoed: Oud Hollands papier maakt deel uit van het Nederlandse culturele erfgoed en is tot op heden een symbool van de Nederlandse aandacht voor kwaliteit en esthetiek.
 • Voortzetting van Traditie: Hedendaagse papiermakers in Nederland zetten de traditie voort door Oud Hollands papier te produceren met respect voor de historische productiemethoden, terwijl ze ook moderne technieken toepassen.

Het Oud Hollands papier is dus niet alleen een papierkeuze met een aangename textuur en uitstraling, maar ook een stukje levende geschiedenis dat de rijke Nederlandse traditie van vakmanschap en kwaliteit belichaamt.

Papiermolens en Ambacht

 • Molens: Nederland, met zijn overvloed aan wind en water, was een ideale plek voor papiermolens, die gebruik maakten van deze natuurlijke hulpbronnen om papier te vervaardigen.
 • Ambachtelijkheid: De traditie van het ambachtelijke papiermaken werd gekenmerkt door de zorg en vaardigheid die papiermakers besteedden aan het creëren van Oud Hollands papier, bekend om zijn duurzaamheid en karakteristieke textuur.
 • Watermerken: Een interessant aspect van Oud Hollands papier zijn de watermerken, die vaak werden gebruikt als een handtekening van de papiermaker of als een teken van kwaliteit en authenticiteit.

Verkrijgbare Oudhollandse kaartformaten.

Enkele kaart

80 x 130
90 x 140
101 x 158
110 x 170
138 x 191

 

Lang dubbel
(Opengevouwen formaat)
80 x 260
90 x 280
101 x 316
116 x 342
140 x 380

Hoog dubbel
(Opengevouwen formaat)
140 x 180
150 x 200
170 x 220
190 x 280

 

Vierkant dubbel
(Opengevouwen formaat)
130 x 260
150 x 300

 

Enveloppen

Originele Oud Hollandse enveloppen kunnen voor bovenstaande kaartformaten worden bijgeleverd.

Oudhollandse enveloppen zijn gevergeerd en ook voorzien van een scheprand. Enveloppen kunnen worden dichtgeplakt door de aanwezige gomlaag of de snit kan eenvoudig worden ingestoken.

Secured By miniOrange